Geplaatst op

Wat is een kamado?

Als je denkt aan een BBQ dan denk je waarschijnlijk aan een grote bak of schaal vol met briketten of houtskool met daarboven vlees. Ik wel alleszins. Daarom mag je ook wel stellen dat een kamado geen normale BBQ is waarop je eigenlijk alleen kan grillen. Een kamado kan zoveel meer….

Oorspronkelijk komt deze ei-vormige BBQ uit Japan en is via Amerika bij ons terechtgekomen. Het beste kan je een kamado voorstellen als een oven waarvan je de temperatuur heel makkelijk kan instellen door de lucht toe- en afvoer te regelen. Hierdoor heb je volledige controle over de temperatuur die je perfect kan regelen (en stabiel houden voor een langere periode) tussen de 70 en 350 graden Celsius. Hoger kan zeker maar dat is niet aan te bevelen voor de vilten sluitingen

Eigenlijk een enorm veelzijdig apparaat wat niet in de tuin mag ontbreken van een enthousiaste BBQ-liefhebber. Want naast grillen kan je ook stomen, slow cooken, bakken en niet alleen van vlees maar ook pizza, soep, pulled pork of chicken. Ok, die laatste twee zijn ook vlees maar wel vlees dat je niet kan maken op een traditionele BBQ.

Een probleem bij goedkope Kamado’s is dat die vaak maar 1x gebakken zijn en 1x geglazuurd waardoor ze veel meer kans hebben om te barsten. De binnenkant van een kamado is namelijk van keramiek en bijzonder belangrijk voor de werking ervan. Daarom raden wij ook zeker aan om je nieuwe kamado rustig in te bakken. Ga de eerste keer niet veel verder dan 100 graden Celsius (tip: perfect om zalm te roken!) en de volgende keer naar 150 en zo verder.

kamado binnenkant

Wij verkopen op briketten.be uiteraard de Green Eggs, de rolls Royce onder de Kamado’s. Als geld niet het probleem is dan weet je zeker dat iets goeds koopt. Uiteraard dubbel gebakken en dubbel geglazuurd en levenslange garantie op de keramiek. We beseffen heel goed dat meer dan 1000 euro of zelfs meer dan 2000 euro uitgeven aan iets om op te koken veel geld is. Daarom is er ook een categorie goedkopere Kamado’s. Hier kan je ook heerlijke dingen op maken. Gaan die goedkopere ook 20 jaar mee? Waarschijnlijk niet, maar als het 5 zomers kan volhouden hoor je mij niet klagen.

Qua verbruik van briketten en houtskool is een kamado ook zuinig. Bij een temperatuur rond de 200 graden Celsius kan je met een lading kool tot wel 8 uur bakken.

Ons advies is dan ook zeker: Hou je van lekker eten? In de tuin bezig zijn met vlees? Dan mag een kamado zeker niet ontbreken. En neem de tijd om wat video’s te bekijken om nieuwe dingen te leren om deze zomer je man, vrouw of vrienden aangenaam te verrassen.

>> Klik hier voor de Green Egg’s
>> Klik hier voor onze meer betaalbare kamado’s