Geplaatst op

Veelgestelde vragen over BBQ met briketten

Wat is heter: houtskool of briketten?

Briketten worden minder heet dan houtskool. Houtskool wordt heter maar brand ook sneller op. Briketten geven een constante temperatuur en branden veel langer. Wil je lang barbequen dan gebruik je beter briketten want die branden zeker vier uur. De temperatuur kan je regelen tussen de 90 graden celcius en ongeveer 400 graden. Dat is voornamelijk afhankelijk of er ventilatiegaten aanwezig zijn die je kan openzetten (hogere temperatuur) of dicht kan zetten (lagere temperatuur). Gebruik een BBQ thermometer als je het exact wilt weten. Een Weber BBQ worden gemiddeld tussen de 260 en 290 graden celcius.

Wat zijn de beste briketten?

Dat hangt heel erg af van wat je belangrijk vindt. Wij zijn van mening dat de beste prijs/kwaliteit verhouding ligt bij kokosbriketten. Kokosbriketten (briketten op basis van kokoskool) branden langer en hebben een erg schone verbranding (minder rook). Een erg fijne bijkomstigheid is dat deze briketten ook duurzaam zijn, goed voor het milieu dus.

Wat zijn de duurste briketten?

De duurste briketten zijn de japanse Charcoal Binchotan White Maitiew. Deze kosten op dit dit moment 76,80 euro voor een zak van 5kg. Technisch gezien is het houtskool maar met alle eigenschappen van briketten. Ze branden met een constante temperatuur en produceren geen rook of fijne kooldeeltjes. Ze hebben een gemiddelde brandtijd van 6 uur en hebben een koolstofgehalte van 96% tot 98% en kunnen een temperatuur bereiken tussen de 1000 en 1200 graden. Alleen voor de liefhebber dus die weet wat hij aan het doen is.

De reden dat ze zo duur zijn is omdat het 15 dagen kost om een batch van 400 kilo te maken en ze absoluut geen chemicaliën toevoegen