Geplaatst op

BBQ’en met briketten. Zijn briketten beter dan houtskool?

Briketten zijn een modern wonder.

Ze zijn goedkoop, efficiënt en uiterst milieuvriendelijk. Ze branden rookarm, stoten geen onveilige gassen uit en geven geen creosoot. Bovendien zijn ze veel gemakkelijker op te slaan en te hanteren dan brandhout en kolen.

Dus wat is een briket? Hoe verschillen de verschillende soorten van elkaar? En zijn ze de juiste keuze voor u?

Lees verder om alles te weten te komen wat u moet weten over briketten.

Wat zijn briketten?

Briketten zijn een soort houtbrandstof die wordt gemaakt van samengeperst brandbaar materiaal.

Versnipperd organisch materiaal wordt gedroogd, verfijnd en in een speciale brikettenmachine geplaatst. Daar wordt het samengeperst of geëxtrudeerd tot een gewenste vorm en dichtheid door een persstaaf.

De meest gebruikte materialen voor de productie van briketten zijn de bijproducten van de hout- en steenkoolproductie.

Briketten kunnen echter worden gemaakt van vrijwel elke vorm van brandbare biomassa, inclusief de meeste soorten landbouwafval (en zelfs stedelijk afval).

Briketten komen meestal voor in de vorm van blokken of bakstenen, waarbij de laatste wereldwijd het meest voorkomen. Het woord “briket” komt uit het Frans en betekent “kleine baksteen”.

Dankzij de moderne vooruitgang in de houtbrandstoftechnologie kunnen fabrikanten briketten maken met eigenschappen die veel beter zijn dan die van het hout waarvan ze zijn gemaakt. Dit gebeurt meestal door de samenstelling of de dichtheid van de briket te veranderen.

Waar zijn briketten van gemaakt?

 • Bijproducten van hout.
  Briketten worden meestal gemaakt van bijproducten van houtzagerijen, zoals houtspaanders, schors, zaagsel, houtkrullen en schaafsel.
 • Turf.
  Een ander populair materiaal dat wordt gebruikt voor de productie van briketten is gedroogde turf. Dit materiaal brandt bij een zeer hoge temperatuur en vrijwel zonder rook.
 • Houtskoolfijnstof.
  Houtskoolbriketten (ook wel BBQ briketten genoemd) worden gemaakt van houtskoolfijnstof en worden gewoonlijk gebruikt voor verwarmings- en grilldoeleinden.
 • Stro en hooi.
  Eigenaren van grote boerderijen maken vaak briketten van stro en hooi om het materiaal om te zetten in een goedkope brandstofbron.
 • Bijproducten van de landbouw.
  Over de hele wereld beginnen veel traditioneel afgedankte bijproducten van de landbouw (zoals rijstdoppen en bagasse) om ecologische en economische redenen tot briketten te worden verwerkt.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van briketten?

 • Hoge energiedichtheid.
 • Lange brandtijden.
 • Gezondheid en veiligheid.
 • Gemakkelijke opslag en hantering.

Briketten zijn zeer energiedicht

Door hun lage vochtgehalte en hoge dichtheid bevatten houtbriketten veel meer energie dan een equivalent volume regulier brandhout.

Zo heeft een enkele Lekto Hardhout Heat Log een calorische waarde van 10,3 kWh. Ter referentie: dit is meer dan de volledige batterijcapaciteit van de Renault Captur E-Tech PHEV van 2021 (9,8 kWh).

Briketten zijn beter voor uw gezondheid en het milieu

Er is één soort houtbrandstof die energierijker is dan briketten. Die brandstof is steenkool.

Veel gebruikers stappen tegenwoordig echter over van kolen op briketten om gezondheids- en milieuredenen.

Bij het verbranden van kolen komen veel schadelijke stoffen in huis. Ook komt er een grote hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer terecht. Om nog maar te zwijgen van het feit dat steenkoolwinning ook ongelooflijk schadelijk is voor het milieu.

Aan de andere kant zorgt de productie van briketten juist voor minder afval.

In tegenstelling tot brandhout hoeven er geen bomen te worden gekapt om briketten te produceren. In plaats daarvan worden ze gemaakt van traditioneel afgedankte materialen die anders op een stortplaats zouden belanden.

Briketten branden langer en vereisen veel minder onderhoud dan brandhout.

Briketten zijn ontworpen met eigenschappen die veel verder gaan dan die van de houtsoorten waarvan ze zijn gemaakt. Niets illustreert dit beter dan briketten die gemaakt zijn voor ultralange brandtijden.

Brandhout kan hooguit een paar uur branden. Wie zijn huis met brandhout wil verwarmen, moet dus midden in de nacht wakker worden om extra houtblokken in de kachel te leggen.

Vanwege dit ongemak moesten mensen traditioneel hun toevlucht nemen tot het gebruik van ongezonde en milieuonvriendelijke kolen.

Maar tegenwoordig zijn er moderne houtbriketten die u het voordeel bieden van een lange brandduur zonder negatieve gevolgen voor uw gezondheid en het milieu. Nachtbriketten bijvoorbeeld kunnen tot 8 uur branden zonder enige verzorging.

Houtbriketten zijn gemakkelijk op te slaan en te hanteren

Omdat houtbriketten een hoge energiedichtheid hebben, hebben ze veel minder opslagruimte nodig dan brandhout om een gelijkwaardige hoeveelheid warmte te produceren.

Briketten worden ook vaak geleverd in gemakkelijk op te bergen dozen die op elkaar gestapeld kunnen worden.

En in tegenstelling tot kolen maken briketten geen vlekken op uw handen of kleren. U kunt ze dus met uw blote handen hanteren en hoeft zich geen zorgen te maken over het inademen van ongezond kolenstof.

Kostenbesparingen bij het gebruik van briketten

Houtbriketten worden gemaakt van bijproducten van houtzagerijen en zijn daarom zeer kosteneffectief.

Wanneer ze in bulk worden gekocht voor het hele stookseizoen, kunnen ze veel voordeliger zijn dan gewoon brandhout. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen voor het milieu en de opslagruimte.

Hoe worden briketten gemaakt?

Briketten worden gemaakt door versnipperde brandbare biomassa (zoals zaagsel of turf) samen te persen of te extruderen tot de gewenste vorm en dichtheid.

Het ruwe biomassamateriaal wordt eerst verzameld, gedroogd, verfijnd en versnipperd.

Vervolgens wordt het materiaal naar een briketfabriek vervoerd.

Een schroeftransporteur transporteert het voorbereide materiaal vervolgens naar de perskamer van de briketteermachine.

Daar perst een persram het tot de gewenste vorm en dichtheid.

Indien nodig worden de briketten verder gedroogd om de juiste vochtigheidsgraad te bereiken.

Wat zijn RUF-briketten?

De term RUF-briketten wordt synoniem gebruikt met warmtestammen en briketten. De briketten van RUF worden gewoonlijk in vierkante vorm gemaakt, en hebben dezelfde functies als andere modellen. Ze zijn gemakkelijk te stapelen en te hanteren, en kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Het bevat meer vocht dan de anderen en creëert ook meer as.

RUF-brandstofbriketten van goede kwaliteit. De briket is dicht, brandt lang en stoot bij verbranding geen roet uit. De grondstoffen voor de productie zijn natuurlijk zaagsel van eik en den zonder toevoeging van lijm en chemicaliën. Milieuvriendelijk product. Het is rendabel om Ruf briketten te gebruiken voor verwarming – 1 ton briketten kan tot 5 kubieke meter gewoon brandhout vervangen.

Winstgevende en gemakkelijk te gebruiken brandstof. Ruf briketten zijn zeer compact op te slaan.

Bekijk hier onze RUF briketten:

Waar komt de naam “RUF briketten” vandaan?

RUF is de merknaam van een zeer populaire producent van brikettenmachines. In de loop van de tijd is de naam RUF synoniem geworden voor briketten. Net zoals Google synoniem is met zoekmachines en Bic met balpennen.

Zijn briketten milieuvriendelijk?

Ja, briketten zijn milieuvriendelijker dan hun alternatieven omdat ze gemaakt zijn van afvalmateriaal, zoals zaagsel of rijstkaf, zijn vrijwel alle soorten briketten ongelooflijk milieuvriendelijk.

Welke soorten briketten bestaan er?

Houtbriketten

Houtbriketten zijn briketten gemaakt van houtspaanders, houtkrullen, zaagsel, parahoutbrokken of schors.

Afhankelijk van het mengsel van houtmaterialen dat in de samenstelling wordt gebruikt, kunnen ze een groot aantal nuttige eigenschappen bezitten, waarvan vele die van traditioneel brandhout verre overtreffen.

Veel voorkomende houtbriketten

 • Zaagselbriketten. Het populairste type houtbriketten zijn de zaagselbriketten. Met een gemiddelde warmteafgifte, een lage prijs en een lange brandtijd zijn ze een geweldige optie voor algemeen gebruik die geschikt is voor de meeste gelegenheden.
 • Hittestammen. Hittestammen zijn gemaakt van sterk samengeperst, ultralaag vochtig zaagsel. Ze kunnen veel heter branden dan alle andere soorten houtbrandstof, waardoor ze perfect zijn voor koude winternachten.
 • Schorsbriketten. Briketten van schors branden koeler en geven de opgeslagen warmte langzamer af dan hun tegenhangers van zaagsel. Hierdoor kunnen fabrikanten lang brandende opties creëren die u vele uren warm kunnen houden.
 • Pini Kay houtblokken. Pini Kay houtbriketten zijn een speciaal soort warmtestammen die zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak. In tegenstelling tot gewone houtblokken zetten ze niet uit tijdens het branden. Ze hebben ook een rollende vorm waardoor ze gemakkelijker te controleren zijn.

Houtskoolbriketten

Houtskoolbriketten (ook wel BBQ briketten genoemd) worden gemaakt van zaagsel dat langzaam wordt verbrand in een zuurstofvrije atmosfeer totdat het vrijwel vrij is van vocht.

In tegenstelling tot andere soorten briketten kunnen BBQ houtskoolbriketten niet worden gemaakt zonder chemische toevoegingen.

Deze additieven zijn nodig om de houtskoolfijnstof aan elkaar te binden en het eindproduct een verkoopbare vorm te geven.

De aanwezigheid van deze additieven maakt houtskoolbriketten moeilijker aan te steken.

Om dit tegen te gaan voegen sommige fabrikanten tijdens het productieproces aanmaakvloeistof aan hun houtskoolbriketten toe.

Zijn houtskoolbriketten goed?
Houtskoolbriketten zijn het enige type briket dat de Lekto-experts de kopers aanraden te vermijden. Dat komt omdat gewone houtskool op bijna alle vlakken superieur is aan deze briketten.

Laten we eens nader bekijken waarom.

Briketten vs houtskool

TypeBrikettenHoutskool
Hebben chemicaliën toegevoegdjanee
Gemakkelijk aan te stekenneeja
Brandtemperatuurgemiddeldheet
Brandduurlanggemiddeld
Asproductiehooggemiddeld
Onnatuurlijk smakende rookmogelijknee
Chemische geur op het etenmogelijknee

In vergelijking met gewone houtskoolblokken branden houtskoolbriketten veel koeler. Dit beperkt enigszins het gebruik ervan op een buitenbarbecue.

Omdat houtskoolbriketten van samengeperst materiaal zijn gemaakt, laten ze ook meer as achter dan gewone houtskoolblokken.

Door de aanwezigheid van bindmiddelen zijn houtskoolbriketten van nature ook moeilijker aan te steken dan houtskoolklompen.

Om dit tegen te gaan voegen veel fabrikanten tijdens het productieproces chemische aanmaakvloeistoffen toe.

Hoewel dit helpt om ze gemakkelijker aan te steken, kan het ook een merkbare chemische smaak in de lucht achterlaten.

Sommige mensen melden ook dat ze een vleugje aanmaakvloeistof in hun eten kunnen proeven, vooral in vis en kip.

Als dit voor u een probleem is, maar u wilt toch BBQ briketten gebruiken, kies dan houtskoolbriketten van goede kwaliteit die geen aanmaakvloeistof bevatten. Hoewel deze opties moeilijker aan te steken zijn, zal het voedsel dat u bereidt 100% vrij zijn van chemische geuren.

Turfbriketten

Turfbriketten zijn een zeer populaire optie in sommige gebieden van de wereld, zoals Ierland.

Om ze te produceren wordt ruwe turf gedroogd, versnipperd en samengeperst in een briketmachine.

Turfbriketten van hoge kwaliteit zijn vrijwel rookvrij, gemakkelijk te bewaren en zeer handig door hun lange brandduur.

Een belangrijk aspect van turfbriketten is dat ze een zeer karakteristieke geur hebben.

Mensen die met deze geur zijn opgegroeid vinden hem vaak lekker en karakteriseren hem als nostalgisch en charmant, maar anderen vinden hem misschien aanstootgevend.

Wat is turf?
Turf is het product van de ontbinding van moerasplanten in een zuurstofarme en vochtige omgeving. Bij verbranding produceert turf een onmiskenbare geur.

Zijn turfbriketten milieuvriendelijk?
Ja, turfbriketten zijn een milieuvriendelijke, duurzame brandstof. Ze zijn een 100% natuurlijke, hernieuwbare bron. Bij verbranding produceren ze minder rook en CO2 dan de meeste andere houtbrandstoffen.

Zijn turfbriketten rookvrij?
Turfbriketten zijn bijna 100% rookvrij en produceren veel minder rook en as dan de meeste andere houtbrandstoffen.

Kan men turfbriketten verbranden op een barbecue?
Dat hangt ervan af. Sommige “food grade” turfbriketten kunnen worden gebruikt voor bepaalde vormen van barbecueën. Turf kan het best worden gebruikt voor indirecte verhitting en geeft een uniek aroma aan uw gegrilde voedsel.

Als u van de geur van turf houdt, zult u van dat aroma houden. Als u er niet van houdt, kunt u het beste een andere houtbrandstof kiezen voor uw barbecue.

Geven turfbriketten creosoot af?
Nee, turfbriketten geven geen creosoot af. Creosoot komt alleen vrij bij het verbranden van natte houtbrandstoffen (zoals ongekruide houtblokken).

Andere biomassabriketten

Hoewel hout en turf verreweg de meest gebruikte materialen voor het briketteren zijn, kunnen briketten worden gemaakt van vrijwel alle brandbare biomassa.

Leden van landbouwgemeenschappen in de VS en Europa maken vaak briketten van hooi en stro.

Mensen in landen met grote rijstplantages (zoals Bangladesh en China) verbranden vaak briketten van rijstkaf voor warmte en energie.

In andere delen van de wereld zijn briketten gemaakt van bagasse (een bijproduct van het suikerrietpersproces) heel gewoon.

In sommige stedelijke gebieden worden zelfs briketten gemaakt van vast stedelijk afval. Deze briketten worden vaak gebruikt als een milieuvriendelijke manier om boilers te verwarmen.

Welke briketten zijn het beste voor wat?

Beste briketten voor algemeen gebruik

Briketten van zaagsel zijn een perfecte vervanger van traditioneel brandhout voor algemeen gebruik. Ze geven veel warmte af, zijn gemakkelijk aan te steken en vereisen weinig onderhoud. Dus als u op zoek bent naar een alles-in-één oplossing voor al uw verwarmingsbehoeften, kunt u niet verkeerd gaan met zaagselbriketten.

Beste briketten voor thuisverwarming
Wilt u het eenvoudig houden, dan kunt u uw huis het hele jaar door verwarmen met zaagselbriketten. U varieert gewoon het aantal briketten dat u gebruikt in functie van het weer. Net als met gewoon brandhout.

Maar als u niet bang bent om meerdere houtbrandstoffen te gebruiken voor uw verwarmingsbehoeften, dan raden wij u aan om ook warmtestammen en Nachtbriketten in de mix op te nemen.

Heat logs branden veel heter dan zaagselbriketten, dus die zijn perfect voor koudere nachten.

Nachtbriketten daarentegen branden koeler, maar hebben een ongelooflijk lange brandduur. Dit maakt ze tot een ongelooflijk handige tweede brandstof om uw huis ’s nachts te verwarmen. Bij milder weer kunnen ze ook worden gebruikt als zuinige hoofdbrandstof.

Beste briketten voor multi-fuel kachels
Pini Kay Eco Logs zijn perfect voor gebruik in multi-fuel kachels en houtkachels. Dit komt omdat ze, in tegenstelling tot gewone houtblokken, niet in omvang toenemen en een speciale, rollende vorm hebben.

Beste briketten voor nachtverwarming
Nachtbriketten zijn de perfecte optie voor nachtelijke verwarming. Ze geven warmte af op een langzame, geleidelijke manier. Met een brandduur van 8 uur kunt u ze aansteken voordat u naar bed gaat en ze branden nog steeds als u wakker wordt.

Welke briketten branden het heetst?
Heat Logs zijn de heetst brandende briketten. Ze branden op zo’n hoge temperatuur dat nieuwe gebruikers wordt aangeraden voorzichtig te zijn bij het eerste gebruik.

Welke briketten branden het langst?
Nachtbriketten hebben de langste brandduur van alle houtbrandstoffen op de markt. Ze kunnen 8 uur branden zonder enige verzorging.

Beste briketten voor open vuur
Pini K houtblokken zijn een geweldige optie voor open haarden. In tegenstelling tot gewone warmtestammen, zetten Pini Kay briketten niet uit en hebben ze een speciale, rollende vorm. Tegelijkertijd hebben ze vrijwel alle voordelen van warmtestammen, zoals een sterk vuur en een hoge warmteafgifte. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)