Geplaatst op

Hoe BBQ je veilig?

Opstelling in een open ruimte

Je maakt een gesloten vuur, dus zet je barbecue op een open plek, uit de buurt van hekken of bomen. Houd een brandblusser of een emmer water in de buurt en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Gebruik een tang met een lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handvatten, anders kunt u zich verbranden.

Koop briketten van goede kwaliteit

Probeer duurzaam geproduceerde briketten van goede kwaliteit te kopen – zoek naar briketten gemaakt van kwaliteitshout. Dit gaat gemakkelijk aan, brandt beter en tast de smaak van het voedsel niet aan, in tegenstelling tot houtskool met versnellers.

Gebruik een brikettenstarter

Met behulp van een van deze buisvormige starters kun je briketten en houtskool gemakkelijk aansteken met een paar vellen krantenpapier – de kolen zullen snel en gemakkelijk blijven gloeien en beginnen te gloeien. Een schoorsteen beschermt ook de kolen (en jij) op een winderige dag. Als de kolen klaar zijn, kun je ze veilig en gemakkelijk in de barbecue kieperen.

Als je geen brikettenstarter hebt, leg je briketten dan op een stapel

Duw balletjes krantenpapier of natuurlijke aanmaakblokjes (zoals houtkrullen of wol) tussen de briketten. Steek het papier en de aanmaakblokjes aan en laat de vlammen op hun eigen tijd aanslaan en aan de gang gaan. Laat ze dan weer uitsterven – het enige wat je met vlammen zult bereiken, is verbrand voedsel. Je hebt asgrauwe kolen nodig om op te koken.

Als er een paar kolen zijn aangestoken, grijpt de rest vanzelf, dus haast je niet door meer aanmaakblokjes toe te voegen. Als de hitte begint af te nemen tijdens het barbecueën, voeg dan kolen toe aan de buitenkant van de barbecue en laat ze opvlammen en doven voordat je erover gaat koken.

Klik hier om onze brikettenstarters te bekijken.

Weet of je directe of indirecte warmte nodig hebt voordat je begint te koken

Hoe je je kolen rangschikt, geeft je verschillende warmtezones en meer controle over je barbecue.

Directe warmte

Als je een barbecue als een kookplaat beschouwt, is het aansteken van een gelijkmatige laag kolen het equivalent van alles op het hoogste vuur in de heetste pan koken. Hoewel deze directe methode prima is voor dunne stukken vlees die snel gaar zijn (zoals hamburgers en dungesneden steaks), zal het alles cremeren dat meer tijd nodig heeft om door te koken.

Indirecte warmte


Duw de kolen naar de ene kant van de barbecue en houd de andere kant vrij om verschillende temperaturen te krijgen – gebruik de kolenvrije kant om te koken met indirecte hitte. Met hete kolen aan de ene kant kun je ook op de ene kant koken en het eten aan de andere kant warm houden. Als je een ketelbarbecue hebt, is dit een opstelling voor het indirect low-and-slow garen van grote stukken vlees.

Barbecue met kolen gerangschikt met een cirkelvormige opening in het midden
De tweede manier is om een ​​oude braadslede in het midden van de barbecue te plaatsen en de kolen eromheen te stapelen, en dan het voedsel op de grill boven de bak te koken, opnieuw afgedekt door het deksel. De warmte circuleert rond de barbecue waardoor je een heet smoker/spit-roast effect krijgt.

Indirect garen is perfect voor grotere stukken vlees en vlees met bot, zoals kippen en lamsvlees. Het is ook geweldig voor meer delicate items, zoals visfilets. Bovendien geeft het wat directe warmte waar de kolen worden gestapeld als je andere items snel wilt bruinen. Indirect koken betekent dat voedsel niet verbrandt of verschroeit.

Een beetje van elk

Door de kolen te laten hellen, krijg je een warmtegradiënt van gloeiend heet naar zacht sissend. Dit is handig bij het barbecueën voor een veel mensen tegelijk – je kunt de dingen aan de ene kant laten tikken terwijl je aan de andere kant op volle kracht kookt.

Lees meer over hoe je werkt met briketten in een andere blog.

Leer herkennen wanneer je kolen klaar zijn

Als je iets probeert te koken terwijl de kolen nog niet klaar zijn, kan het te gaar worden of verbranden – het is geen risico dat het waard is om te nemen. Gebruik onze kleurcodegids om te beslissen wanneer u uw voedsel gaat koken:

Zwart of grijs met vlammen: Nog niet klaar. Stap weg, drink een biertje en ontspan.

Gloeiend wit heet met rode centra (heel zachtjes blazen om te controleren): Klaar voor directe hitte.

Aswit maar nog steeds erg heet: Klaar voor indirecte hitte of koken in de kolen.

Gebruik een (BBQ)thermometer

Het testen van de temperatuur van je eten helpt om rampen te voorkomen. We zullen hier binnenkort meer over schrijven!