Geplaatst op

Barbecuen met briketten, hoe doe je dat eigenlijk?

Als je al weet hoe je een BBQ moet aansteken dan is dit niet voor jou. Dan ben je al een BBQ-master en heb je geen wijze raad meer nodig. Heb je echter moeite om een mooie egaal brandende BBQ te verzorgen lees dan even verder.

Laten we even beginnen bij het begin. De benodigdheden, deze vallen reuze mee maar het moet er wel zijn 🙂

De BBQ uiteraard, netjes schoongemaakt en zonder as van de vorige keer
Briketten
Aanmaakblokjes

Als je alles hebt kunnen klaarleggen kan je eraan beginnen:

  1. Indien mogelijk leg wat aanmaakblokjes onder het bodemrooster aan één kant en zet de ventilatiegaten volledig open om zoveel mogelijk zuurstof bij je verbranding te krijgen.
  2. Steek de blokjes allemaal aan en plaats het bodemrooster terug. Strooi daarna een laag briketten op de helft van het bodemrooster. De vlammen gaan nu van onderaf tussen je briketten waardoor ze allemaal mooi gaan branden
  3. Pak een koud biertje, kijk tevreden en alsof je het allemaal onder controle hebt. Laat het geheel dan even 20 minuten met rust. Als je goede briketten gebruikt is het minstens 4 uur warm dus geen zorgen.
  4. Zijn de briketten roodgloeiend zonder vlammen? Dan is je barbecue klaar voor gebruik en kan het vlees erop!

Mijn persoonlijke voorkeur is om slechts de helft van de bodemplaat te vullen met briketten. Hierdoor krijg ik 1 hele hete kant, perfect om vlees dicht te schroeien en 1 kant waar geen briketten onderliggen. Schroei je vlees dicht direct boven de briketten en verplaats het daarna naar de kant zonder briketten. Hierna kan de deksel erop en laat je de warmte je vlees verder garen zonder het te verbranden 🙂

Een goed brandende BBQ

Smakelijk eten!